GeoImage Workflow Editing Resources

A projekthez használt DJI Matrice 210 RTK drón.

A távérzékelésben is fejlődési ugrást jelentett az utóbbi években jelentősen megnövekedett adatmennyiség, a modern raszteres és vektoros szenzorokkal (fénykép, űrfelvétel, hiperspektrális raszteres adatok, LiDAR, stb.) rövid idő alatt több TB adatmennyiség is rögzíthető. További fejlődés elem, hogy az egykor csak katonai célokra használt robotrepülőgépek (UAV), drónok ma már polgári célokra is egyre nagyobb mértékben használatosak. Jelentő ségük ott van, ahol nem nagy magasságból, és nem nagy, hanem kis területekről kell, nagy felbontással képet készíteni. Ilyen szakterület például a mezőgazdaság, pontosabban a precíziós mezőgazdaság, valamint a környezet- és természetvédelem, továbbá ilyenek a rendészeti, rendőri alkalmazások.

A Giwer (GeoImage Workflow Editing Resources) programcsomag alapvetően drónokkal készült felvételek feldolgozását, értelmezését hivatott támogatni, de képes más képek feldolgozását is elvégezni. A program 3 fő modulból áll:

  • A dataStock egy interaktív raszteres képfeldolgozó rendszer, amely már számos kész funkcionalitást tartalmaz raszteres drónfelvételek megjelenítési, feldolgozási és döntéstámogatási vonatkozásában.
  • A workflowEditor segítségével a dataStock függvénykönyvtárából a végfelhasználó is összeállíthat saját tudása, tapasztalatai alapján egy munkafolyamatot, így teljes mértékben testreszabható funkcionalitást lesz képes előállítani.
  • A lidarProcessor egy interaktív, 3 dimenziós pontfelhő megjelenítő és feldolgozó komponens.
Giwer dataStock modul felülete

Jelenleg a következő feladatokhoz keresünk résztvevőket a projektbe:

  • Szegmentálás (dataStock): raszteres osztályozó eljárások implementációja (pl. ISODATA, Random forest).
  • Mozaikolás (dataStock): az UAV repülése közben kép sorozatok készülnek, amelyek részben át is fedik egymást. Ezek egyesítése, együttes feldolgozása miatt szükséges a mozaik funkció kidolgozása.
  • Workflow editor: egy olyan modul tervezésében és implementálásában való részvétel, amelynek segítségével a Giwer függvénykönyvtárából összeállítható egy munkafolyamat. Ennek olyankor van igazán nagy jelentősége, amikor sok képre kellene feldolgozást végezni, és a tapasztalatokat, az összeállított munkafolyamatba lehet beépíteni. Így az összes képre egységes feldolgozási folyamat lesz futtatható emberi beavatkozás nélkül.

A projekt implementációja C# nyelven történik.